Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Писмо до УС на ФБАКДимитър Колешев и Петко Тотев  |  Редактирана на 24/10/2004


[b:2aa8043f4d]Писмо от Димитър Колешев до УС на ФБАК във връзка с преекипирането на маршрути в алпийските райони.[/b:2aa8043f4d]

Това мое писмо е свързано с проблемите, които причинява така нареченото “преекипиране”, с което се занимава Комисията по преекипиране към ФБАК. Поради нарастналото напрежение между катерачите и поради липсата на какъвто и да е консенсус, както и на липсата на съдействие от членовете на Комисията отговаряща по този въпрос, настоявам да ми бъде отговорено конкретно, какво смята да предприеме и каква е всъщност политиката на УС? По-доло са изложени причините породили това мое писмо и те съвсем не са маловажни, както сами можете да се уверите:

1. Неспазване на Препоръките за преоборудване и първи изкачвания на скални маршрути в алпийските райони – документ на UIAA,което за ФБАК е недопустимо като се има в предвид, че е член на тази организация.

2. Несъобразяване с мнението на катерачите (доказателството за това е проведената Анкета за преекипирането на сайта на ФБАК).

3. Липсата на каквито и да е консенсусни решения при това екипиране и съобразяването единствено с личните мотиви на Комисията по преекипиране.

4. Липсата на етика и уважение към историята на българското катерене (но основно неуважение към хората, които са правили тази история и техните изкачвания).

5. Поредицата скандали, които произлизат от това и като следствие уронването на престижа на ФБАК (в очите на обикновенният катерач като мен) като федерация на всички български катерачи, чиято основна цел би трябвало да бъде защитаването на техните интереси.

6. Възникналото напрежението между катерачите, което води до директни конфликти и омраза между тях, в следствие, от което са възможни ексцесии и недопустими безобразия по маршрутите в нашата страна.

И накрая бих искал само да вметна, че протакването и липсата на консенсус по въпроса само ще задълбочи конфликтите, а от там последвалото решение ще бъде много по-трудно, както за вас, така и за нас обикновенните катерачи.

Коментар липсващ в по-горното писмо: под обикновенни катерачи имам впредвид всички онези, които не са в управлението на ФБАК (в това число комисиите и помощните органи) и дори не са в УС-ти на клубно ниво. Смисъла от този коментар ще разберете по-доло.

Автор: Димитър Колешев.


--------------------------------------------------------------------------------

[b:2aa8043f4d]Отговор до Димитър Колешев във връзка с Писмо от 26.03.2003 год. до УС на ФБАК от Петко Тотев, председател на комисия “Безопасност и устройство и екипиране на катерачни обекти”.[/b:2aa8043f4d]


- Комисията по преекипиране към ФБАК в действителност е “КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ И УСТРОЙСТВО И ЕКИПИРАНЕ НА КАТЕРАЧНИ ОБЕКТИ”.

- Тя се занимава с проблеми на безопасността, както и с устройството и екипирането на местата за катерене.

- Съществува определен консенсус по отношение на обектите, на които е осъществена дейност: Лакатник – Алпийска поляна и Вражите дупки, ниските обекти на Враца, Боженица, Беледие хан, Русенски лом, Крушуна, Витоша и други.

- Комисията подпомага проекти на клубове и катерачи за устройство и екипиране на скални обекти.

- Комисията събира, превежда и предоставя на заинтересованите информация по всички въпроси свързани с нейната дейност.

- Комисията активно участвува в набирането на средства от спонсори, дарения, проекти и др. за осигуряване на дейността.

- Комисията смята да продължи да работи за повишаване на безопасността при практикуване на всички разновидности на алпийската дейност /обучение, информация, подпомагане на проекти/, устройство и екипиране на скални обекти с умерена трудност и на такива, които са подходящи за учебна работа; участие в проекти за устройство и екипиране на райони с национално значение. Тя си сътрудничи с другите комисии към ФБАК, най-вече с тези по “Алпинизъм” и “Състезателно катерене”. Като резултат от взаимната работа с първата може да посочим: екипирането на рапелни пътища и осигуровки по водопадите в “Северния Джендем”; участие в организацията на състезания по ледено катерене и екипиране на маршрути за драй тулинг и др. С втората комисия /по състезателно катерене/ нещата просто са взаимно свързани.

[u:2aa8043f4d]Относно зададените въпроси по точки в писмото:[/u:2aa8043f4d]

1. Комисията няма дейност свързана с преекипиране на маршрути в алпийските райони /екипирането на Северната стена на вр. Вихрен,Атмегдан, Малка Мальовица, Черната скала и други върхове не е осъществено от хора, свързани с нея/.

2. Проведената анкета в сайта на ФБАК не смятаме, че дава една обективна представа за настроенията и мнението на катерачите. Затова по скоро може да се съди по посещаемостта на обектите.

3. За консенсуса вече беше отговорено. Мотивите за извършване на тази дейност са продиктувани от една обществена потребност.

4. В екипа работят не малко хора, активно участвували в писането на тази история.

5. Не ни е известен някакъв скандал. Около 80-та година бяха масово “разковани” десетки маршрути по скалите и върховете в цяла България. Това предизвикваше дискусии, но свободното катерене на “класически” маршрути се наложи безапелационно.

6. Омразата, както и завистта са деструктивни чувства и в крайна сметка винаги са насочени срещу този, който им се поддаде.

Не е ясно какво се влага в понятието “обикновени катерачи”. Ако става въпрос за катерачите от даден район, то не трябва да има никакво притеснение. Комисията се съобразява първо с тяхното мнение и разчита изключително на съдействието им.

София, 1.04.2003 год.
Петко Тотев


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 2029 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
Напишете коментар

1 Публикуван на 26/10/2004 от Коментирайте
Бая се озорихме на един преекипиран маршрут. Просто си правехме сметка за един тур подходящ за нашите възможности, а се оказа, че категорията не отговаря на посочената в гидовника. То е ясно , че всичко се променя /падат камъни, отцепват се плочи, някой чисти и т.н./, но е добре да сме осведомени навреме за настъпилите промени. При наличие на интернет това не ми изглежда толкова сложно.

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Второ писмо до Председателя на ФБАК
Тъмното дело
Проект "Харта за екипиране на спортни маршрути в България"
Дали Северна Америка ще приеме Европейските стандарти за водачи ?
Писмо от Иваило Нинов
Препоръки за преоборудване
Екипиране на маршрути за спортно катерене – основни принципи
Bolt wars in Boulder Canyon
Проблемът с фиксираните опори
Болтове на Куклата


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


La Sportiva


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap