Вертикален свят
Школа Курсове Изкачвания Трекинги Календар Магазин Кой какво Гидовник Дневник Класации Видео Галерия Статии Новини
   Вие не сте регистриран потребител !   Вход и регистрация в сайта   
×
Екипът на Вертикален свят Ви пожелава едно приятно и пълноценно прекарване с първият български информационен портал за катерене и алпинизъм, онлайн от 1 декември 2001 година.

Писмо от Иваило НиновИваило Нинов  |  Редактирана на 23/10/2004


Здравей, Митак.

Относно етиката на катерене в Щатите. Сега ще ти драсна няколко реда. Колкото до болтовете в България, това е болен вапрос да ги има или не. Аз честно да ти кажа не знам. Аз бях един от първите хора в България, които започнаха да дупчат в планината. Аз надупчих Комините и много неща на Куклата, за които ти говориш в твоята статия.

Въпросът е болен навсякъде по света. Преди няколко дена бях в Долината Yosemite и говорих с Dave Shulz и John Bachar относно болтовете. През 1980 година Bachar посетил Саксонска Швейцария (район в Източна Германия) и е взел участие в някакъв форум относно стила и етиката на екипиране с болтове. Та оттогава Bachar е положил основата на един стандарт в Щатите всичко да се екипира от земята нагоре, т.е. да се слагат болтове само при водене. Това е добре, но най-добрият приятел на John по това време Ron Kauk прави първият маршрут, който е екипиран с рапел. Това е бил денят, в който приятелството на тези двама големи катерачи се разпада, защото Bachar избива всичките болтове от маршрута на Kauk. Никой не може да съди Kauk, че той е шубе или че не може да прави маршрути от земята нагоре, защото Kauk е човек, които е бил стандартът на катерене с години. Аз мисля лично, че Kauk е един от най-добрите катерачи в света, но какво му дава право да дупчи от рапел?

От друга страна Bachar също е един от най-добрите и е от първите хора в света, които преминават 8/9 категория соло и все още е жив. В интерес на истината той е направил някои от "world test piеces for face climbing", в превод едни от най-яките и психарски маршрути в света. По неговите маршрути има по един или два болта на въже - и знаеш ли колко често се изкачват. Не много. Те са свободни и за да ги преминеш трябва да катериш 8 категория on-sight, почти соло. Усещането е велико, когато изкатериш маршрута, но не заради катеренето, а заради оцеляването. Според мен катеренето не е оцеляване, то е начин на живот и е fun нищо друго. С болтове или не той е fun.

Относно преекипирането на стари маршрути с болтове, това го има и в Щатите. Разликата тук е, че е забранено да се дупчи с бормашина и всичко се прави на ръка. Това отнема много време и пари, защото болтовете са скъпи и на никой не му се занимава с такива неща.

Колкото до Yosemite то си е етика да не слагат болтове, където има цепки, но по плочите има болтове и понякога изглеждат изключително зле, но нямаш избор и трябва да ги ползваш.

Другият основен момент, който съществума между Щатите и останалата част от света е, че тук хората имат кинти и много инвентар. Когато бях в България имах 5 френда и си мислех, че мога да отида навсякъде. Сега,когато се катеря в Yosemite имам около 250 френда от #00 до #6. Обикновенно нося около 50 и понякога не ми стигат. Така че моето мнение е, че всеки район трябва да си има етика.

Дали да се слага болт където има клин? Аз мисля от моята гледна точка сега - НЕ! Но ако ме беше питал преди 5 години щях да ти кажа ДА. Сега когато нося 50 френда със себе си, ако открия някакъв зачатък на цепка ще се осигуря. Но кажи ми колко човека в България имат толкова инвентар? Аз сигурно имам повече френдове от цялото алпийско съсловие в България. Така че трябва да се погледне и тази страна на нещата. Тук в Щатите, клинове няма по маршрутите, защото са много скъпи и когато забиеш клин, вторият го вади. Обаче това е голямо дърво, защото дупките от клиновете се разширяват и се получава ужасна гнусота. Ще ти изпратя снимки от ефекта, който се получава при забиването и ваденето на клинове в продължение на няколко години.

Аз мисля, че трябва да се направи голяма сбирка на алпинистите в България и всеки да гласува относно болтовете. Тоест всеки маршрут в планината, който е класика трябва да се дискутира и ако 51% са да се екипира с болтове, останалите ще трябва да го приживеят. Ако някой не му харесва това, може да счупи болтовете ... Така е тук в Yosemite. Едни дупчат, а други след това минават 2-3 дни по-късно и махат болтовете. Заличават дупките с кит с цвета на скалата и си заминават.

В твоята статия ти казваш, че си видял да висят някакви ленти по Куклата и че ако някой западняк ги види ще му се замае главата. Чакай аз ще ходя в Yosemite да катеря El Cap и след това ще ти изпратя снимки, които ще ти замаят главата.

Българските катерачи трябва да се съберат и решат. Ако ме питаш аз какво ще избера, то това е trad climbing и не на болтовете. Но ако другите решат да ги има, аз ще се катеря, ще ги ползвам когато имам нужда и ще слагам френдове, където мога да се осигурявам с тях.

В твоята статия има един цитат от Alex Huber. Това което той казва е истина. Аз познавам Alex лично и съм бил на неща и маршрути, които той е правил. Но той поне в Yosemite също слага болтове, когато няма цепки. Това го има на El Nino. Някои от въжетата са изцяло екипирани с болтове. Същото е и на Golden Gate. Той слага болтове само когато няма друг начин, но го прави.

Аз съм се катерил с Lеo Holding, а той не слага болтове дори и на осигуровките. Но пък никой не катери нещата, които той прави.

Всичко е гледна точка и ако смяташ, че болтовете са дърво просто се опитай да обедиш 51% от алпийското движение в България. И така ще стане.

Аз съм с теб.


Споделяне във Facebook

Оценка (): Видяна е 1930 пътиВАШИТЕ КОМЕНТАРИ

ОЩЕ СТАТИИ ОТ РАЗДЕЛ Етика и екипиране:
Болтове на Куклата
Ролята на стиловете в катеренето
Bolt wars in Boulder Canyon
Къде е границата на пресметнатият риск?
Тиролска декларация за най-добрите начини на упражняване на планинските спортове
Болтове на Враца и Мальовица
Препоръки за преоборудване
Писмо до УС на ФБАК
Писмо до Председателят на ФБАК
Планината за планинарите


Важни новини !!!


 • 27/06/2017

  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ

  коментара


  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ
  Магазин Вертикален свят търси ПРОДАВАЧ-КОНСУЛТАНТ с познания в сферата на планинарството, катеренето, алпинизма, планинското бягане и екстремните спортове. ОТГОВОРНОСТИ: - Приветливо и учтиво посрещане на клиентите в търговския обект; - Информиране и консултиране за стоките и услугите в търговския обект, по телефона, онлайн по имейл и във фейсбук; - Поддържане на търговски вид на стоките
 • 21/03/2018

  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond

  коментара


  Представяне на новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond
  С това филмче и кратко описание на новите продукти искаме да ви представим новата серия дрехи за дъжд на Black Diamond, които са едновременно водозащитени, вятъроустойчиви, дишащи и разтегливи.
 • 14/06/2018

  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали

  коментара


  Colin Haley направи нов скоростен рекорд на гребена Касин на Денали
  Colin Haley подобри предишният рекорд с почти двойно по-бързо време. Затъпявайки зъбите на своите котки като млад алпинист в Каскадите, Colin Haley винаги е мечтаел за големите планини. Докато Патагония и големите планини на Азия бяха крайни цели, региона на Центеална Аляска предлагаше върхове с по-висока степен, макар и с по-удобен и лесен достъп.
 • 06/06/2018

  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа

  коментара


  Нов скоростен рекорд на Носа на Ел Кап за под 2 часа
  Alex Honnold и Tommy Caldwell направиха 3-ти пореден скоростен рекорд на Носа и този път изкатериха 1000-метровият маршрут за 1 час 58 минути 7 секунди. Reel Rock поства в Instagram, "Тази сутрин на El Capitan тези супер герои заковаха времето на 1:58:07." Екипът подобри своя собствен предишен рекорд с почти 4 минути и станаха първите хора, които са катерили Носа за под 2 часа. Warren Harding и компания ...
 • 11/02/2018

  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+

  коментара


  Адам Ондра направи първия флаш в света на 9а+
  Adam Ondra премина флаш Super-crackinette, 9a+, в сектора Praniania в Saint Leger du Ventoux, Франция. Alex Megos направи първото изкачване на маршрута през октомври 2016. Според Fanatic climbing маршрута няма истинска трудност, само около 25-30 движения по много непрекъснато трудно и на пръсти катерене в голям надвес, където най-трудната част идва точно преди свързването на директния старт с оригинални ...
 • 24/10/2017

  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b

  коментара


  Angela Eiter стана първата жена в света преминала 9b
  Австрийската катерачка Angela Eiter стана първата жена в света изкатерила 9b, с нехйното преминаване на маршрута La planta de shiva, изкатерен за първи път свободно през 2011 от Адам Ондра в района Villanueva del Rosario в Испания.
 • 05/09/2017

  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия

  коментара


  Adam Ondra изкатери първото в света 9c във Flatanger, Норвегия
  На 3 септември Adam Ondra направи първото свободно изкачване на своя проект наречен Project Hard. Маршрутът се намира в пещерата Flatanger, Норвегия и 24-годишният чешкият катерач оцени като 9c. Това разбира се трябва да бъде потвърдено и чак след това 45-метровата линия ще стане първото в света 9c.
 • 05/06/2017

  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан

  коментара


  Алекс Хонълд изкачи свободно соло Ел Капитан
  В събота известният катерач Алекс Хонълд стана първият човек, който изкачва Ел Капитан без да използва въжета или други обезопасителни съоръжения и извърши вероятно най-великото постижение в историята на чистото скално катерене.
 • 23/05/2017

  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест

  коментара


  Kilian Jornet постави нов рекорд за скоростно изкачване на връх Еверест
  Ски алпинистът и ултрабегач Kilian Jornet постави един нов рекорд за скоростно изкачване на най-високият връх в света - Еверест в раните часове на 22 май, качвайки се на върха за 26 часа. 29-годишният испанец премина по маршрута през Северната стена в едно единично катерене без използването на кислород и фиксирани въжета.
 • 10/05/2017

  Плащане с кредитни и дебитни карти

  коментара


  От днес вече ще можете бързо, лесно и сигурно да плащате своите онлайн поръчки с кредитни или дебитни карти през системата на Борика, без да заплащате излишни комисионни. Вече няма да е нужно да се регистрирате в различни разплащателни платформи и да преминавате през дълги процедури по оторизацията им. Магазин Вертикален свят изцяло покрива разходите по направените транзакции и същевремено получавате c ...Последни новини !!!


 • 26/10/2018

  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон

  коментара


  Как да се подготвим за задаващия се зимен сезон
  SOHO представя един интересен и практично-полезен разговор за това как да се подготвим за по-сигурни и безпроблемни преходи през задаващия се сезон. Гост в третото издание от поредицата събития в SOHO - SoADVENTUROUS, свързани с приключения и пътешествия, е опитният планински ...
 • 07/09/2017

  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд "Сам на скалата"

  коментара


  Новата автобиографична книга на Алекс Хонълд
  Излезе от печат автобио-графията на безапе-лационния символ на съвременното катерене Алекс Хонълд. Защо го правиш? Не се ли страхуваш, че ще умреш? Два въпроса, с които Алекс Хонълд е обстрелван почти ежедневно. 32-годишният катерач е необяснима загадка – също като невъзможни ...
 • 23/05/2017

  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017

  коментара


  Представяне на La Sportiva G5 по време на ISPO 2017
  La Sportiva G5 е ултра технична водозащитена обувка за височинен алпинизъм и работа навън в студени условия. Тя е лесна за обуване дори с ръкавици благодарение на новата системата от връзки Boa® в долната част на обувката и велкро лепенките в горната й част. Обувката е направ ...
 • 11/05/2017

  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid

  коментара


  Представяне на новият челник Petzl Tikka Hybrid
  Проста и компактна, новата TIKKA предлага 200 лумена яркост и широко разпръсване на светлината. С дълга продължителност на осветяването тя е практична за аутдор активности като къмпинг или трекинг, или за пътуване и също за ежедневни активности около дома или колата. Фосфорес ...
 • 06/01/2017

  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude

  коментара


  Новата планинарска и фрийрайд седалка Petzl Altitude
  ALTITUDE е ултралека планинарска и скиорска седалка, която можете да сложите, докато сте със ски или котки на краката. Направена е с конструкцията WIREFRAME и тежи само 150 g.
 • 31/12/2016

  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле

  коментара


  Нов смесен маршрут на Пиц Бадиле
  На 16 ноември 2016 Marcel Schenk и Simon Gietl направиха първото изкачване на Amore di Vetro (800 метра, M5, R) - един нов леден и смесен маршрут на Североизточната стена на Пиц Бадиле.
 • 20/12/2016

  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден

  коментара


  Pete Whittaker на първото изцяло свободно соло с въже на El Cap за един ден
  Pete Whittaker направи първото изцяло свободно соло изкачване на El Capitan в Йосемите за един ден, използвайки соло техники с въже. Pete изкатери класическият 37 въжета Freerider с трудност 5.12d за 20 часа и 6 минути. Той беше преминал маршрута флаш през 2014. Само два пред ...
 • 06/12/2016

  Онлайн катерачно състезание

  коментара


  Вертикален свят с подкрепата на магазин Вертикален свят организират първото по рода си в България онлайн катерачно състезание. Състезанието ще се проведе в периода 1 януари - 31 март 2017 година. За да участвате в състезанието е необходимо да осъществите следните стъпки: 1. Да се регистрирате в сайта като потребител 2. Да се логнете с потребите ...
 • 03/12/2016

  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight

  коментара


  Black Diamond представя новият Camalot™ Ultralight
  Двуосният Black Diamond Camalot ™ беше създаден през 1987 и това беше революция в света на катеренето. Но сега отново екипът на BD се опита да предефинира стандарта на това осигурително средство. Какъв е резултатът? Един изцяло нов Black Diamond Camalot™ Ultralight - сега с 2 ...
 • 03/11/2016

  Представяне на La Sportiva Skwama

  коментара


  Представяне на La Sportiva Skwama
  В това ревю Neil Gresham, Adrian Baxter и Stu Littlefair говорят за най-новата катерачна иновация на La Sportiva, технологията "S-Heel", която е част от новите модели еспадрили Skwama и Otaki. Skwama са чувствителни, пасващи удобно, меки катерачни обувки идеални за топ постиж ...


Petzl


Affiliate Program  -  Линкове  -  Реклама  -  Абонамент  -  Препоръчайте ни  -  RSS

Вертикален Свят ЕООД © Copyright 2001-2018

Sitemap